ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ


Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες: Η αρχή του τέλους; 

Σχετικό για τον Βαρνάβα ΕΔΩ

Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες: φωτογραφίστε τις κι ανεβάστε τις στο Διαδίκτυο, προτείνει η διυπουργική επιτροπή της κυβέρνησης, για να αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο η αυθαιρεσία, η παρανομία και η διαφθορά Δήμων, διαφημιστικών εταιρειών, διαφημιζόμενων και πολιτικών κομμάτων. Η ασφάλεια των πολιτών έρχεται επιτέλους σε πρώτο πλάνο, και μια νέα ημέρα αισιοδοξίας ξημερώνει για όσους αγωνίζονται εδώ και χρόνια για αυτό το μείζον θέμα οδικής ασφάλειας. Πλησιάζει η στιγμή που θα δούμε τους ελληνικούς δημόσιους χώρους καθαρούς κι ασφαλείς χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες; «Χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες» όπως ακριβώς ονομάζεται η ιστοσελίδα της κυβερνητικής επιτροπής;
Του Μανώλη Ανδριωτάκη
Στις 13 Απριλίου, σε ειδική συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια. Παρόντες ήταν ο υπουργός υποδομών, μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, οι υφυπουργοί Νίκος Σηφουνάκης και Γιάννης Μαγκριώτης κι ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη, Σπύρος Βούγιας. Μεταξύ άλλων, η επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία δυναμικής ιστοσελίδας www.illegalsigns.gov.gr στην οποία μπορεί καθένας να καταγγέλει παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Η χρησιμότητα της εν λόγω σελίδας είναι πολλαπλή: γίνεται μια καταγραφή του όγκου των παράνομων πινακίδων απ’ τους ίδιους τους πολίτες και ταυτόχρονα δημοσιεύονται οι παράνομες διαφημίσεις απευθείας στο Διαδίκτυο εκθέτοντας και τους διαφημιζόμενους. Επιπλέον, δημιουργείται ένας «δυναμικός οδικός χάρτης της παρανομίας απ’ τα κάτω», ένα «παρατηρητήριο παρανομιών» που αποτρέπει τις μελλοντικές επανατοποθετήσεις πινακίδων. Κι εν πάση περιπτώσει ευαισθητοποιεί τους πολίτες στην κατεύθυνση της οικειοποίησης του δημόσιου χώρου, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να καταγγέλουν εύκολα την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση.
Η επιτροπή επίσης ανακοίνωσε ότι ειδικά συνεργεία θα αρχίσουν απ’ τη Δευτέρα 26 Απριλίου να αποξηλώνουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στη Λεωφόρο Κηφισίας, και στη Μαραθώνος. Και μαζί έδωσε προθεσμία ως τις 25 Απριλίου σε ιδιώτες και εταιρείες να αποξηλώσουν τις παράνομες πινακίδες που τυχόν έχουν τοποθετήσει στο δημόσιο χώρο, γιατί απ’ τις 26 Απριλίου έρχονται πρόστιμα… Εντωμεταξύ κάτι πολύ σημαντικό που ακούστηκε απ’ τον υπουργό είναι ότι το Σώμα Δίωξης Οικομομικού Εγκλήματος ετοιμάζεται να ασχοληθεί με τις εταιρείες υπαίθριας διαφήμισης. Θα πάρουν άραγε σειρά και οι Δήμοι;
Φαίνεται ότι η πίεση των ενεργών πολιτών αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Τώρα βέβαια, χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας προκειμένου να δοθεί τέλος σ’ αυτή την εκτεταμένη παρανομία που υποθάλπει σχέσεις διαφθοράς μεταξύ των Δήμων, των Εταιρειών της υπαίθριας διαφήμισης αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Να φωτογραφήσουμε τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και να τις αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα, για να μην κοροϊδευόμαστε πια. Ο δημόσιος χώρος ανήκει στους πολίτες. Πρέπει καθένας μας να συμβάλλει με τον τρόπο του για να μην υπάρχει κανένα άλλοθι σε όσους παρανομούν. Επιπλέον θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι διαφημιζόμενοι ότι συμμετέχουν σε μια παρανομία. Γιατί εκτός απ’ τους πολίτες, οφείλουν και οι διαφημιζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι ένα κενό γράμμα, μια εταιρική μόδα.
Αν θέλουν να είναι κοινωνικά υπεύθυνοι θα πρέπει οικειοθελώς να αποσυρθούν απ’ την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση, όπως έκανε σήμερα, ένας δημόσιος οργανισμός, ο ΟΠΑΠ, ένα γεγονός που είναι επίσης άξιο συγχαρητηρίων. Αν η όλη δράση δεν εξαντληθεί στις συνεντεύξεις, στις θεαματικές αποξηλώσεις και στην εφήμερη κινητοποίηση των πολιτών, αν όλη αυτή η ενεργοποίηση δεν είναι ένα πυροτέχνημα, τότε θα μιλάμε για ένα θέμα στο οποίο η πολιτική βούληση ήταν αρκετή κι αποτελεσματική. Επίσης, θα μπορούμε να πανηγυρίζουμε για το γεγονός ότι η πίεση των ενεργών πολιτών μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα. Νομίζω ότι η λέξη «πίεση» είναι η λέξη κλειδί για όλο το θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Και τώρα, έρχεται η ώρα που η πίεση πρέπει να ενταθεί από όλους. Τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα είναι τεράστια, αλλά μόλις εκφράστηκε ξεκάθαρα η βούληση να υπάρξει σύγκρουση με αυτά.
Αλγεινή πάντως εντύπωση προκαλεί η μη μετάδοση της συνέντευξης, των ανακοινώσεων και της ιστοσελίδας, απ’ το σύνολο των ιδιωτικών ηλεκτρονικών Μέσων. Χθες το βράδυ, ημέρα της συνέντευξης Τύπου, μόνο τα κεντρικά Δελτία των κρατικών καναλιών της ΝΕΤ και της ΕΤ1 αναφέρθηκαν στο γεγονός… Λες και η οδική ασφάλεια δεν αξίζει να είναι μέσα στην ατζέντα της ενημέρωσης των πολιτών…

Σχετικό Άρθρο με ένα κλικ...

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

Παράνομες διαφημιστικές Πινακίδες Βαρνάβα.

Στο αυτόφωρο θα πηγαίνουν όσοι βάζουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικόλαος Μαύρος στην  εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρει ότι είναι δυνατή η σύλληψη και η παραπομπή στον Αυτόφωρο όσων τοποθετούν διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, όχι μόνο τη στιγμή της τοποθέτησης των πινακίδων, αλλά και οποτεδήποτε διαπιστωθεί η τοποθέτηση των πινακίδων.
Ειδικότερα, ο Μαύρος αναφέρει ότι «η τοποθέτηση πινακίδων - επιγραφών στο οδικό δίκτυο της χώρας και η υπό τούτων εν γένει διαφήμιση αγαθών ή υπηρεσιών κατά παράβαση των οικείων διατάξεων που προβλέπουν τις προϋποθέσεις του επιτρεπτού της τοποθέτησης τους, αποτελεί διαρκές έγκλημα και τούτο διότι κατά παράβαση των διατάξεων αυτών τοποθέτηση των πινακίδων - επιγραφών, πραγματώνει την αντικειμενική υπόσταση του δια των διατάξεων αυτών προβλεπομένου αδικήματος όχι μόνο με την εφάπαξ τέλεσή του, αλλά και με την παραπέρα διατήρηση της παράνομης κατάστασης που δημιουργείται δι΄ αυτού και διαρκεί μέχρις ότου αρθεί η κατάσταση αυτή, η οποία προσβάλλει το έννομο αγαθό της ασφάλειας των στο πιο πάνω οδικό δίκτυο της χώρας κινουμένων οδηγών και πεζών πολιτών».
Και καταλήγει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου: «Εφόσον λοιπόν διαρκεί η τέλεση του διαρκούς αυτού εγκλήματος είναι τούτο αυτόφωρο και είναι επιτρεπτή η σύλληψη και παραπομπή των υπαιτίων ενώπιον του καθ΄ ύλη και κατά τόπον αρμοδίου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας».

Πηγή:


Έχουμε σαν στόχο να προστατέψουμε το αναφαίρετο δικαίωμα σου να απολαμβάνεις το περιβάλλον  και να κυκλοφορείς σε αυτόν με ασφάλεια.