ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ - ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ


Όσο ήμουν και δούλευα στον απαξιωμένο πια πρώην Σύλλογο Νέων Κατοίκων, υποβάλαμε στοιχεία πλήρους μελέτης ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΔΡΟΜΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ (Αρ. Πρωτ. 81- 10/7/2007) στον Κοινοτικό Συμβούλιο και στον τότε Κοινοτάρχη. Ο φάκελος περιείχε ανάλυση κόστους, δείγματα ταμπέλας με στύλους και με σημαντική μείωση κόστους από εθελοντική εργασία (βάψιμο κλπ).
 Δυστυχώς η μελέτη  αυτή   παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητη.
Εκτιμούμε πως ο Δήμαρχος Μαραθώνα θα πρέπει να ενσκήψει για λύση του προβλήματος το συντομότερο, αφού το κόστος του είναι σχεδόν αμελητέο.


Επιμέλεια και παρουσίαση Μελέτης Ονοματοδοσίας Μ. Αποστολόπουλος.


 Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ
Το ότι σε ολόκληρες περιοχές τα ονόματα των οδών σχετίζονται, δεν έχουν να κάνουν με την "κουλτούρα" της περιοχής, αλλά κυρίως γίνεται για λόγους ευκολίας. Εδώ προέχει η διευκόλυνση κρίσιμων για τους πολίτες Υπηρεσιών του Δημοσίου  (ΕΛΤΑ, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ) αλλά και της Οδικής Βοήθειας.

Για παράδειγμα, στην παλιά μου γειτονιά (πριν έρθω στον Βαρνάβα) όλοι οι δρόμοι έχουν ονόματα “Ηρώων της Eπανάστασης”. Έτσι, όταν για παράδειγμα ακούσεις την οδό "Κολοκοτρώνη" θα σκεφτείς ότι μάλλον η οδός αυτή βρίσκεται στην τάδε περιοχή όπου όλοι οι δρόμοι έχουν πάρει ονόματα των Ηρώων της Επανάστασης. Μια άλλη περιοχή έχει οδούς με ονόματα Ανθέων π.χ  οδό “Ρόδων” ή οδό “Καστανιάς”. Έτσι όταν ακούς ας πούμε οδό "Καστανιάς" ξέρεις ότι είναι εκεί.
Η τοποθέτηση πινακίδας/ες με Χάρτη- οδόγραμμα με τα ονόματα οδών σε επιλεγμένα σημεία διευκολύνουν  τις υπηρεσίες αλλά και τους  επισκέπτες να βρουν εύκολα τον δρόμο.

Πως ψάχνουμε τον χάρτη  οδογράμματος. Αναζητούμε π.χ την “οδό Κολοκοτρώνη” πηγαίνουμε στην περιοχή (ενότητα περιοχής Ηρώων της Επανάστασης) και στην συνέχεια αναζητούμε το όνομα του δρόμου “οδό Κολοκοτρώνη” που απεικονίζεται στον χάρτη. Απλό και εύκολο!
Είναι λοιπόν σημαντικό να διατηρήσουμε την απλή αυτή λογική εύκολης ανεύρεσης με επιλεγμένες ενότητες (περιοχές: Ηρώων, Ανθέων ή Ποιητών κλπ) χωρίς να τις ανακατέψουμε με άλλες  μη συναφείς ονομασίες ή τοπωνύμια που αποπροσανατολίζουν την λογική που προαναφέραμε. Αναφέρομαι πάντα στους περιφερειακούς δρόμους και όχι στον οικισμό του Βαρνάβα.

Τώρα για το τι όνομα θα πάρει η κάθε οδός, αποφασίζει η υπηρεσία ονοματοδοσίας του κάθε δήμου και την έγκριση δίνει το δημοτικό συμβούλιο. Οι κάτοικοι της κάθε περιοχής μπορούν να έχουν λόγο στην ονοματοδοσία και μάλιστα άμεσα. Αυτό που χρειάζεται είναι κάποιος από τους κατοίκους να πάρει την πρωτοβουλία και να μαζέψει υπογραφές με την πρόταση των κατοίκων και να τις καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία.
Αυτά…

Μ. Αποστολόπουλος
Κάτοικος Βαρνάβα

Σχετικά ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΔΡΟΜΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ – Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ "ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ" ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.